Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ: "Είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με αυτό".
Σκοπιανός επικεφαλής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι: "Στόχος της Σόφιας η αφομοίωση ή ο εκβουλγαρισμός μας".
Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ: "Το βέτο της Βουλγαρίας (σσ: για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση) θα μπορούσε να αρθεί εάν τα Σκόπια ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες και επιδιώξουν την εγγραφή των Βουλγάρων στη χώρα στα κεφάλαια του Συντάγματος, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εγγυήτρια". 
 
Την ίδια στιγμή που υπάρχει ένταση της έξαρσης των εθνικισμών των Σκοπιανών και των Βουλγάρων για το θέμα τής -αποκλειστικά και μόνο- ελληνικής Μακεδονίας (ασχέτως αν κάποια εδάφη της κατέχονται), τα περισσότερα κόμματα της Ελλάδος (κοινοβουλευτικά και μη) καταδικάζουν τον εθνικισμό. Όχι τον εθνικισμό των Σκοπιανών. Όχι τον εθνικισμό των Βουλγάρων. Όχι τον εθνικισμό ξενων χωρών οι οποίες προωθούν την εθνική πολιτική και τον επεκτατισμό τους μέσω των γειτονικών χωρών (π.χ. Τουρκία, Γερμανία). Αλλά, καταδικάζουν τον εθνικισμό των Ελλήνων!
Όταν η -παλαιόθεν- απειλή Σκοπιανών και Βουλγάρων για "ενιαία μη ελληνική Μακεδονία" γίνει κυρίαρχο σενάριο και οι -ήδη εις βάρος μας- θέσεις ξένων χωρών αθροιστούν και κεφαλαιοποιηθούν έτι περαιτέρω πολιτικά, τότε θα είναι πολύ αργά για ανατροπή ανθελληνικών σχεδιασμών και η προοπτική νέων συγκρούσεων στην Χερσόνησο τού Αίμου θα είναι προ των πυλών. 
 
Από το "Η Μακεδονία είναι Ελλάδα" στα "Η Μακεδονία είναι χώρα με πρωτεύουσα τα Σκόπια" ή/και "Η Μακεδονία είναι βουλγαρική" ή/και "Μακεδονία τού Αιγαίου" σαν υπό κατάληψη έδαφος υπό των Σκοπιανών ή/και Βουλγάρων. Ήττα της Ελλάδος και συγχρόνως ιστορικός εξευτελισμός μας.
 
Τέτοιοι ψηφοφόροι, τέτοιοι πολιτικοί, καθώς και, τέτοιοι πολιτικοί, τέτοιοι ψηφοφόροι. 
Ναι, και αυτοί στηρίζουν τον ακρωτηριασμό τής Ελλάδος.
Αναλογική συνευθύνη.