Να γιατί στο ψευδοκράτος των Σκοπίων ψήφισαν εθνικιστική κυβέρνηση.

 

Του Βασιλόπουλου Χάρη

22/5/2024

 

Από το 2019 και μετά- όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ζώραν Ζάεφ, ο αριστερός φιλελεύθερος, βουλγαρικής καταγωγής και ένας από τους υπογράψαντες της «συμφωνίας» των Πρεσπών- και για τα πέντε τελευταία έτη, μέχρι και φέτος δηλαδή, ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί από 2 εκατομμύρια στο 1,5. Εντός 5 ετών το 25% του πληθυσμού του ψευδοκράτους, μετανάστευσε στην κεντρική Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, για ένα καλύτερο αύριο, για κάποιες δουλειές που ίσως να βρουν, για κάποιο λόγο τέλος πάντων.

Οι Σκοπιανοί λοιπόν θέλοντας να αντιπετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και βλέποντας ότι λιγοστεύουν μέσα στο χώρο τους, για να αντεπεξέλθουν σε αυτό προτίμησαν να ψηφίσουν μία εθνικιστική κυβέρνηση.

Απο δικές τους ομολογίες / μαρτυρίες στον γράφοντα τα δύο παραδείγματα παρακάτω:

Ένας τριαντάχρονος τώρα (με καταγωγή από Αλβανία), στο σχολείο του (περιοχή Τέτοβο) όπου ήταν 30 αγόρια, αυτή τη στιγμή από την τάξη του είναι ο μόνος που παραμένει και οι υπόλοιποι 29 έχουν μεταναστεύσει στην Γερμανία .
Ένας 28χρονος που έχει στείλει το παιδί του στο δημοτικό σχολείο, η τάξη είχε 27 παιδιά πριν δύο χρόνια και τώρα έχουν μείνει 16 (περιοχή Σκοπίων).

Ένας μέσος μηνιαίος μισθός στα Σκόπια είναι 300 με 350 ευρώ. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο μεταναστεύουν προς την κεντρική Ευρώπη.

Σε μία τέτοια αλυσιδωτή κατάσταση είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και προς αντικατάστασή τους έρχονται άνθρωποι ως εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και άλλες χώρες. Θεωρούν λοιπόν -και καλά κάνουν για το δικό τους συμφέρον- ότι μία εθνικιστική κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μεταναστευτική ροή από και προς το ψευδοκράτος.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο εξελέγη εθνικιστική κυβέρνηση είναι για να ενισχύσουν την ονομασία τους σαν «Μακεδονία». Σαφώς μία εθνικιστική κυβέρνηση μπορεί να το διεκδικήσει αυτό σφετεριζόμενή το πολύ πιο εύκολα από ότι ένας αριστερός φιλελεύθερος όπως ο Ζάεφ. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης, όταν η νέα πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε απλά «Μακεδονία» το κρατίδιό τους.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε όλη την Χερσόνησο του Αίμου (ή Ελληνική Χερσόνησο ή Βαλκάνια) την περιοχή αυτή την ονομάζουν «Μακεδονία» χωρίς κάποιον προσδιορισμό. Και μάλιστα ούτε καν «Μακεδονία», αλλά «Ματσεντόνια». Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Μακεδονία, δεν σημαίνει κάτι για αυτούς, ούτε γνωρίζουν ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Μακεδνός-Μακεδών. Δεν έχουν κανένα συναισθηματικό δέσιμο ούτε με τη «Μακεδονία» ούτε με τους Μακεδόνες και «Ματσεντόνια» σημαίνει απολύτως τίποτα, δεν σημαίνει κάτι, σε οποιαδήποτε γλώσσα, πόσο μάλλον και στην ψεύτικη γλώσσα τη δική τους. Σλαβόφωνοι είναι και στην ομιλία και στη γραφή τους.

Μία περιοχή λοιπόν που κατοικείται από Σλάβους/Γιουγκοσλάβους, Αλβανούς, Βούλγαρους και Τούρκους (βεβαίως και Έλληνες, για τα εθνικά δικαιώματα των οποίων θα αναφερθούμε σε άλλο κείμενό μας), η οποία δεν είναι καν έθνος αλλά μία μείξη λαών, έχουν εθνικιστική κυβέρνηση. Εδώ καλά-καλά δεν έχουν έθνος και έχουνε κυβέρνηση εθνικιστική. Μέχρι και οι Σκοπιανοί κατάλαβαν ότι μόνο με μία πατριωτική/εθνικιστική κυβέρνηση μπορεί να έχει ένας τόπος ανάπτυξη. Μόνο με εθνικιστική κυβέρνηση μπορεί να πάει μπροστα ένας τόπος.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν όλα όσα εξελίσσονται στην περιοχή αυτή και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική έως και επιθετική σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να μην ξεχνά την ουσία η οποία συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική». Με διαβήματα και επιστολές δεν πρόκειται να καταφέρουμε κάτι, χρειάζεται σκληρή στάση, επιθετική στάση και γιατί όχι και κάτι παραπάνω...

Βασιλόπουλος Χάρης

 

Σημείωση "φ": Υπεύθυνος για το άρθρο είναι αποκλειστικά ο αρθρογράφος. Οι θέσεις του είναι προσωπικές και τίθενται σε δημόσιο διάλογο σε πνεύμα ελευθερίας.