Κτηνοτροφία: Ανάγκη Εθνικού Σχεδιασμού
Καταρρέει (και) η Κτηνοτροφία. Κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, χιλιάδες ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή, μειώνεται η παραγωγή γάλακτος, σφραγίζουν τυροκομεία, υπονομεύεται η παραγωγή και η κατανάλωση φέτας (που σημαίνει μειωμένη ζήτηση γάλακτος), συρρικνώνονται οι συναφείς επαγγελματικοί κλάδοι.
Η υποστήριξη νέων κτηνοτρόφων θα ήταν βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ειδικά για νέα παιδιά τα οποία επέλεξαν συνειδητά αυτό το επάγγελμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν προοπτική μέσα από αυτό. Όμως, με βάση τα ισχύοντα, η υποστήριξή τους είναι στο ελάχιστο δυνατό, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στις όποιες επενδύσεις, ακόμη και στο να αγοράσουν ζωοτροφές χωρίς να χρεωθούν, στοιχείο που σημαίνει μείωση τής δυνατότητας ανταγωνισμού με αντίστοιχους κτηνοτρόφους τού εξωτερικού, εξανέμιση τής όποιας πιθανότητας για κερδοφορία και συνεπώς ανησυχία για αποθάρρυνση των νέων κτηνοτρόφων αλλά και περαιτέρω μείωση των επαγγελματιών.
Δεν μηδενίζεται η εφάπαξ υποστήριξη στους τομείς τής αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας, της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας αλλά και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η έδρα βρίσκεται σε νησιά, όμως χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός με πρόβλεψη ταχείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων (οι οποίες αναφέρθηκαν στην αρχή τού ενημερωτικού δελτίου) ώστε να είναι η ελληνική κτηνοτροφία βιώσιμη, ανταγωνιστική, κερδοφόρα και με προοπτική. Αυτό λείπει...