Η πανδημία ως αφορμή παγκόσμιων ανακατατάξεων και η άποψη της κυρά-Κούλας από την Κωλοπετινίτσα

 

του Χρήστου Μπίσδα

 

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο COVID-19 στην Κίνα, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για την προέλευσή του. Άλλοι υποστήριξαν ότι πέρασε στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης ζώων (νυκτερίδων κ.ά.) και άλλοι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από τους Κινέζους και στη συνέχεια - είτε επίτηδες είτε κατά λάθος - πέρασε στους ανθρώπους.

Πλέον ο COVID-19 έχει εξελιχθεί σε πανδημία και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ή και όχι διαδίδονται από ιστολόγια αμφιβόλου προελεύσεως. Επειδή ο εύπιστος λαός είναι επιρρεπής στους διάφορους «ειδικούς» που έχουν «διασταυρωμένες πληροφορίες», οι τελευταίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, άλλοι για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους και άλλοι για να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το πραγματικό πλαίσιο της πανδημίας.

Το σημαντικό στην όλη υπόθεση δεν είναι το τι πιστεύει και διαδίδει οποιοσδήποτε μη ειδικός, ίσως ούτε καν αυτό που οι ειδικοί θα αποδείξουν, αλλά το τι θα αποφασίσουν αυτοί που έχουν την δύναμη. Η πανδημία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην παγκόσμια οικονομία, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Απ’ ότι φαίνεται οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν από νωρίς την προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας. Ο Τραμπ, η Μέρκελ και ο Μακρόν ήδη έχουν αρχίσει να στρέφουν τα βέλη τους κατά της Κίνας μιλώντας για χρήση του κορονοϊού ως βιολογικού όπλου και για λανθασμένη διαχείριση της επιδημίας από την Κίνα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε πανδημία. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα αρνείται ότι παρασκεύασε τον ιό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλαβε θέση υπέρ της Κίνας υποστηρίζοντας ότι ο ιός προήλθε από νυκτερίδες.

Ο χαρακτηρισμός του COVID-19 ως βιολογικού όπλου και η κατηγορία κατά της Κίνας ότι τον χρησιμοποίησε για να επιτεθεί ύπουλα εναντίον άλλων κρατών, είτε είναι αληθής είτε όχι, μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιες ανακατατάξεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πριν κάποια χρόνια οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της εισέβαλαν στο Ιράκ ισχυριζόμενοι ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε χημικά όπλα. Παρά το ότι δεν βρέθηκαν χημικά όπλα, το καθεστώς του Ιράκ άλλαξε και επήλθαν σοβαρές ανακατατάξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Δεν αποκλείεται οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως αφορμή για κήρυξη πολέμου οποιασδήποτε μορφής (οικονομικού, συμβατικού, υβριδικού κλπ) εναντίον της Κίνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα εκτός από τον μεταξύ τους οικονομικό ανταγωνισμό έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην νότια σινική θάλασσα. Επίσης, στην παρούσα χρονική συγκυρία η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου ευνοεί οικονομικά οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση.

Τα ανωτέρω είναι δεδομένα που θα έπρεπε να μας απασχολούν ως κράτος και ως εθνικιστές και όχι το αν η κυρά-Κούλα από την Κωλοπετινίτσα πιστεύει θεωρίες συνωμοσίας ή αν πράγματι ο κορονοϊός πέρασε στον άνθρωπο γιατί οι Κινέζοι τρώνε νυκτερίδες και συναφή εδέσματα.

 

Σημείωση "φ": Υπεύθυνος για το άρθρο είναι αποκλειστικά ο αρθρογράφος. Οι θέσεις του είναι προσωπικές, δεν υιοθετούνται απαραίτητα από το Κέντρο φ και τίθενται σε δημόσιο διάλογο σε πνεύμα ελευθερίας. Προσβολές, ύβρεις και ανήθικες παρεμβάσεις δεν είναι αποδεκτές