Του Γ. Σαγιά

 

Όταν έχεις ελλείψεις σε υγιειονομικούς υπαλλήλους, δεν απειλείς με αναστολή εργασίας. Διότι αναστολή είναι ταλαιπωρία για τους ίδιους (μάλλον ζητούμενο από την πολιτική ηγεσία τους) και βεβαίως για τους ασθενείς, όμως δεν είναι απόλυση και δεν μπορείς να προβείς σε νέες προσλήψεις στη θέση όσων σκέφτεσαι να θέσεις (κακώς) σε αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών, το ποσοστό των εργαζομένων στην υγίεια που απειλείται με αναστολή ανέρχεται σε περίπου 30%. Με την προωθούμενη μεθοδολογία, προοιωνίζεται λοιπόν διάλυση τού συστήματος υγίειας και επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Τι μένει λοιπόν για να ενισχύσεις (και όχι να αποδυναμώσεις -όπως προκύπτει από το ανωτέρω-) το σύστημα υγίειας; Να προβείς σε νέες προσλήψεις (όχι βεβαίως στη θέση όσων απειλείς ότι θα αναστείλεις την εργασιακή τους σχέση).

Επειδή -σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των επιτελών τού κράτους- υπάρχει δυσοίωνη προοπτική για τα θέματα υγίειας, καλό θα ήταν να σταματήσει η εκβιαστική πολιτική τής αναστολής εργασίας και να διορθωθούν τα εξής -στο μέτρο τού δυνατού, διότι η ζημιά που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια από το πολιτικό προσωπικό τής χώρας είναι τεράστια:

1. Να κινηθούν οι διαδικασίες τού κατεπείγοντος για πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και κάθε απαραίτητου για την υγίεια εργαζομένου -επαναλαμβάνουμε: όχι στη θέση άλλων- (υπάρχει νόμιμος τρόπος, παρά τις απαράδεκτες μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες συνυπέγραψαν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί κυβερνώντες υποβαθμίζοντας και την υγίεια στη χώρα μας).

2. Να γίνουν σοβαρές προτάσεις επαναπατρισμού στους Έλληνες γιατρούς που έφυγαν από την χώρα εξαιτίας τού εξαιρετικά χαμηλού μισθού τους (π.χ. εφημερία μείον κρατήσεις ίσον λιγότερα χρήματα από όσα παίρνει την ώρα "μαύρα" ανειδίκευτος/-η εργάτης που καθαρίζει σπίτια για τα προς το ζην) και των κακών συνθηκών εργασίας (π.χ. συνεχόμενη εμπλοκή με πολύ χαμηλά κοστολογημένες εφημερίες).Όμως, όταν λέμε σοβαρές προτάσεις, εννοούμε ταχύτατη και κατά προτεραιότητα εκπόνηση μελέτης ικανής να πείσει το επιστημονικό δυναμικό τής χώρας να επιστρέψει και συνέργεια μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων για άμεση υλοποίηση αυτής.

3. Να σταματήσουν οι απειλές για αναστολή εργασίας διότι δημιουργούν σοβαρή αναταραχή στον χώρο τής υγίειας, με αρνητική προβολή στις εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις και -κυρίως- πιθανό και ενδεχόμενο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, γεγονός που καθιστά αυτή την απειλή δυνητικά επιβαρυντική και για τους συναδέλφους τους και εν τέλει επικίνδυνη για την υγίεια των ασθενών. Η απειλή αναστολής εργασίας στους υγιειονομικούς υπαλλήλους είναι η αρχή.

Ήδη έχει προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για αντίστοιχες προσεγγίσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικούς, ενδεχομένως σε εργαζομένους σε Δήμους και Περιφέρειες -και έπεται συνέχεια διαρροών για εργαζομένους και σε άλλους κλάδους- στο πλαίσιο τής πολιτικής τής λεγόμενης "σαλαμοποίησης" για ελαχιστοποίηση τής πιθανότητας συντονισμού αντιδράσεων. Άραγε έχουν εκτιμήσει οι προτείνοντες και οι φανατικοί υποστηρικτές αυτών των ακροτήτων τι θα συμβεί εάν ένα ποσοστό εργαζομένων (π.χ. περίπου 30% στην υγίεια, 20% στην παιδεία, 40% στην καθαριότητα κλπ) αποφασίσει να αντιδράσει ενιαία και συντονισμένα, απαντώντας στα εκβιαστικά διλήμματα με μετωπική σύγκρουση; Διότι, πίσω από τις απειλές για αναστολή εργασίας, εντοπίζονται -μεταξύ άλλων- στοιχεία ανελευθερίας, αντισυνταγματικότητας, στέρησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όντως η εργασία των νομικών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη στην προσπάθεια ερμηνείας τού ελληνικού Συντάγματος και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων στις οποίες από ετών έχει συμφωνήσει η χώρα μας (καλώς ή κακώς είναι διαφορετικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί). Επιχειρήματα αθροίζονται και στις δύο πλευρές τής ζυγαριάς και η απόπειρα ισοστάθμισής τους καθίσταται δύσκολη. Ας πρυτανεύσει η λογική να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγίειας (παιδείας, ποιότητας ζωής κ.ο.κ.) της χώρας μας -ανιθέτως δε, να ενισχυθεί). Η λογική των απειλών είναι διχαστική, αναποτελεσματική και -εν τέλει- παραλογική. Διότι, αυτό που κατ' ουσία θα κτυπηθεί έτι περαιτέρω στο όνομα προστασίας τής δημόσιας υγίειας είναι η υγίεια, η παιδεία και αυτή καθ' αυτή η ελευθερία τού λαού.

Οι απειλές για αναστολή εργασίας εργαζομένων πρέπει άμεσα να αποσυρθούν -και σαφώς να μην προκύψουν "πονηρά" τιμωρητικά ισοδύναμα διά τής πλαγίας οδού.

 

Σημείωση "φ": Υπεύθυνος για το άρθρο είναι αποκλειστικά ο αρθρογράφος. Οι θέσεις του είναι προσωπικές δεν υιοθετούνται απαραίτητα από το Κέντρο φ και τίθενται σε δημόσιο διάλογο σε πνεύμα ελευθερίας.