1/11/19

του Χάρη Βασιλόπουλου

 

Δημιουργία αγροτικών σχολών

Χρειάζεται η δημιουργία αγροτικών σχολών (γεωργικών, αλιευτικών κλπ) στην Ελληνική επικράτεια από τις οποίες θα αποφοιτούν εξειδικευμένοι αγρότες-«επιστήμονες». Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική διετής φοίτηση σε μαθήματα, όπως είναι η φυσική-γεωγραφία (γεωμορφολογία), η χημεία, τα μαθηματικά, η μετεωρολογία, η μηχανική, η γεωλογία, κλπ., προς κατανόηση της εργασίας, πιστοποιούμενη με δημόσιο αγροτικό απολυτήριο. Μετέπειτα, για όποιον το επιθυμεί, θα είναι δυνατή η περαιτέρω διετής φοίτηση για την απόκτηση επισήμου πτυχίου. Προϋπόθεση ένταξης των υποψηφίων αγροτών στις αγροτικές σχολές είναι η μετοίκηση στην επαρχία. Δεν θα εμπίπτουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα λειτουργούν αυτόνομα και ο ενδιαφερόμενος θα εισάγεται στη σχολή μέσω απολυτηρίου ανώτερης εκπαίδευσης (απολυτήριο λυκείου) και βάσει των προαναφερθέντων μαθημάτων. Πέραν των εκπαιδευμένων-πιστοποιημένων αγροτών, οι οποίοι θα είναι επαγγελματίες αγρότες (είτε ως επιχειρηματίες είτε ως ιδιωτικοί υπάλληλοι), δεν θα λογίζεται ως επαγγελματίας αγρότης (π.χ. γεωργός) ο έχων, για παράδειγμα ένα κτήμα στο οποίο καλλιεργεί ό,τι θέλει για προσωπική/οικογενειακή χρήση των προϊόντων και όχι για εμπορία αυτών. Η αγροτική καλλιέργεια-παραγωγή για προσωπική χρήση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση παράνομη, διότι συμβάλλει στην αυτάρκεια του ελληνικού λαού. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει κρατικός έλεγχος και επιβολή προστίμων σε επαγγελματίες και μη επαγγελματίες αγρότες (π.χ. για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος). Οι παλαιοί αγρότες άνω των 50 ετών θα εξαιρεθούν από τις νέες ρυθμίσεις ενώ, όσοι είναι ήδη αγρότες και δεν έχουν συμπληρώσει το 50ο  έτος της ηλικίας τους, θα να φοιτήσουν σε ταχύρρυθμα προγράμματα στις ίδιες σχολές (για 6-12 μήνες).

 

Κίνητρα προς ενδιαφερομένους

Δωρεάν φοίτηση στην ως άνω σχολή, δωρεάν χρήση γης (εκμετάλλευση γης η οποία ανήκει στο Ελληνικό Έθνος και παραμένει ανεκμετάλλευτη τόσα χρόνια), απόκτηση μηχανημάτων και τεχνολογίας με μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ή άτοκου κρατικού δανείου, μηνιαία εισοδήματα από την πρώτη ημέρα και ετήσιο μέρισμα ανάλογο της παραγωγής και της εκάστοτε τιμής τους προϊόντος. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εντοπιότητα τότε μέρος της μίσθωσης της οικίας θα δίδεται από το κράτος, ως βοήθημα, από την πρώτη ημέρα εγκατάστασης έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητική-βιώσιμη παραγωγή, η οποία θα ορίζεται από ειδικό κλιμάκιο (δείτε παρακάτω).

 

Επιβολή δασμών

Εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κ.ά. (π.χ λεμόνια Αργεντινής, πατάτες Αιγύπτου) θα πρέπει να εισάγονται με υψηλούς δασμούς (όχι να απαγορεύεται η εισαγωγή τους, έχει διαφορά και η απαγόρευση δρα αρνητικά στην ψυχολογία και στις προτιμήσεις του καταναλωτή). Οι δασμοί θα επιβάλλονται όχι σε προϊόντα προέλευσης από κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά σε αγαθά παραγόμενα από τρίτες χώρες. Αυτό δεν θα έρθει σε σύγκρουση με την νομοθεσία της Ε.Ε., οπότε δεν θα υπάρχουν κυρώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν εισαγωγές από Κύπρο, προς ενίσχυση της Κυπριακής οικονομίας, αλλά και από άλλα κράτη της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες ή ίσες με της τιμές των ελληνικών προϊόντων και επιβάλλοντας κατώτατες και ανώτατες τιμές ανά προϊόν.

 

Τμήμα εθνικής αγροτικής ανάπτυξης υπαίθρου και χωριών

Στα πλαίσια της Εθνικής παραγωγής, θα υπάρξει σχέδιο δημιουργίας νέων αγροτών και νέων ποικιλιών-καλλιεργειών καθώς και κίνητρα προς νέους ανθρώπους προκειμένου να μετοικήσουν στην ύπαιθρο και στα χωριά. Έτσι θα έρθει η αποκέντρωση, θα δοθεί ζωή στα ελληνικά χωριά, θα μειωθεί η ανεργία και παράλληλα θα αυξηθεί η πρωτογενής παραγωγή, άρα και η ελαφρά βιομηχανία και οι επενδύσεις στην τεχνολογία. Επενδύσεις στην τεχνολογία σημαίνει προσέλκυση νεολαίας, αύξηση πληθυσμού, ζωή στα χωριά, μείωση της υπογεννητικότητας. Η επένδυση στην επαρχία-χωριά-ελληνική ύπαιθρο, αφού αυξήσει την παραγωγή, θα φέρει αύξηση εξαγωγών και μείωση τιμών εγχωρίων προϊόντων με ταυτόχρονη αποστροφή από τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά και συνεπαγωγικά αύξηση του ΑΕΠ.

 

Τμήμα ελέγχου προόδου νέων αγροτών και επίλυσης προβλημάτων της ελληνικής γης και των κατοίκων της

Μηνιαίος έλεγχος προόδου νέων αγροτών μέσω τεχνολογίας (drones, googlemaps, socialmedia) και φυσική-επιτόπια αυτοψία τουλάχιστον μία φορά ανά έτος για την επιβεβαίωση της προόδου και της παραγωγικότητας. Ορισμός ικανοποιητικής παραγωγής αναλόγως την καλλιέργεια, την περιοχή και άλλες παραμέτρους. Σύσταση επιτροπής καταγραφής και επίλυσης προβλημάτων ελληνικών χωριών (π.χ. αρδευτικά έργα, γέφυρες, δρόμοι, καταγραφή και επίλυση διαφόρων άμεσων αναγκών των κατοίκων). 

 

Σημειώσεις:

  • Σαφέστατα, πολλές παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να επιλυθούν. Η ανάπτυξη των παραπάνω ιδεών και προτάσεων μπορεί να γίνει μέσω σύστασης ειδικού κλιμακίου επιστημόνων, τεχνοκρατών και επαγγελματιών του αγροτικού τομέα.
  • Τα ως άνω μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορους κλάδους του αργοτικού τομέα (γεωργικά προϊόντα, κτηνοτροφικά προϊόντα, προϊόντα αλιείας κ.ο.κ,).
  • Τα τεχνολογικά μέσα, τα απόβλητα από την παραγωγική διαδικασία και οι κατάλληλοι επιστήμονες, μέσω της αύξησης της αγροτικής κυρίως παραγωγής, μπορούν σε μελλοντικό στάδιο να αναπτύξουν και βιοκαύσιμα (ο τρόπος θα αναλυθεί σε επόμενη μελέτη-πρόταση).

 

Εν κατακλείδι, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και επανασχεδιασμός. Δεν είναι δυνατόν μέσα από δύο σελίδες να διαμορφωθεί και να αλλάξει όλο το σύστημα του αγροτικού τομέα της Ελλάδας. Αυτά είναι ιδέες και σκέψεις, που πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες.

 

Πρέπει όταν έρθει η ώρα επανασχεδιασμού να τα δούμε ένα προς ένα προσθέτοντας εφικτές ιδέες και προτάσεις και αφαιρώντας τις ανέφικτες, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.