γράφει ο Ν. Τσαμασφύρης

 

Από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη νίκη των συμμάχων, η Ελλάδα αποφάσισε ορθώς να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής του δυτικού κόσμου, ο οποίος έχει βασίσει τη διαμόρφωση και την ανάπτυξή του επί των αρχών της Ελληνικής σκέψης και του Ελληνικού τρόπου.

          Την επαύριον τής νίκης αυτής ο κόσμος βρέθηκε μοιρασμένος μεταξύ ανατολής και δύσης. Κυριάρχησε το δίπολο Η.Π.Α-Ε.Σ.Σ.Δ όπου συναγωνίζονταν και ανταγωνίζονταν σφόδρα, έχοντας καθεμιά τις σφαίρες επιρροής της, οι οποίες δομούνταν από χώρες στρατηγικούς εταίρους όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες δορυφόρους. Η χώρα μας ανήκε στη δεύτερη κατηγορία λόγω συγκυριών και πιθανόν λόγω επιλογής καθώς η ιδιοσυγκρασία μας ως λαού και η έλλειψη διορατικότητας στις ηγεσίες μας απέτρεπε τη χώρα από οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη στρατηγική. Τούτων λεχθέντων και δεδομένης της εγγύτητας της Τουρκίας στην υπερκαυκασία και το νοτιοδυτικό τμήμα της Ε.Σ.Σ.Δ καθώς και του ελέγχου των στενών του Βοσπόρου, επετράπη η ουσιαστικότερη σχέση με την Αμερική  την οποία η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε δεόντως διαχρονικά. Ας μην ξεχνάμε την ανοχή επί των γεγονότων στην Πόλη, το Κυπριακό και πλήθος άλλων γεγονότων. Έτσι οδηγηθήκαμε στην άτακτη έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του Ν.Α.Τ.Ο όπου αντιμετωπιστήκαμε σαν το γκρινιάρικο, παραπονιάρικο παιδί, με αποτέλεσμα στην επανένταξή μας να έχουμε στρατηγικό και τακτικό μειονέκτημα.

          Η στρατηγική μας αβελτηρία συνεχίστηκε με πολλές παλινωδίες καθώς ποτέ δεν είχαμε μια κοινή γραμμή-άξονα με την Κύπρο για όλα τα θέματα του Ελληνισμού, Βορειοηπειρωτικό, Κυπριακό και πλείστα όσα. Δεν είχαμε διευθετήσει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, μεταναστευτικό, ειδικά μετά το άνοιγμα των συνόρων το ‘93, ακόμα και ποια είναι η θέση και ο ρόλος μας στην Ηνωμένη Ευρώπη με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να  μας ξεπερνούν και αντί να τις συνδιαμορφώνουμε στα  περίφημα κέντρα αποφάσεων απλώς να τις δεχόμαστε και να τις εφαρμόζουμε. Επιπρόσθετα η δεκαετής οικονομική ύφεση μας οδήγησε στο σημείο κυριολεκτικά να είμαστε έρμαιο των διαθέσεων οποιουδήποτε.

          Ανεξάρτητα με κάθε διάθεση για ρομαντική, ουτοπική προσέγγιση της πραγματικότητας στη διεθνή σκακιέρα η σημαντικότητα ενός κράτους βασίζεται στην ισχύ  του, κάτι το οποίο είναι αποδεδειγμένο διαχρονικά. Και η ισχύς ενός κράτους εκτείνεται σε πολλά επίπεδα.

α) Οικονομική, που αφορά τη δυναμική της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού, παραγωγικές δομές, ενέργεια και βέβαια πόρους

β) Εθνική ταυτότητα η οποία προσδιορίζεται από την παιδεία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα

γ) Στρατιωτική ισχύ, προετοιμάσου για πόλεμο αν θέλεις την ειρήνη. Επί του πρακτέου όσες φορές έχουμε απαντήσει στις Τουρκικές προκλήσεις δυναμικά μαζεύονται στη γωνία τους.

          Παρόλο που για τον περισσότερο κόσμο η  κυρίαρχη απειλή ασφάλειας είναι η Τουρκία, στην ουσία είναι ένα μικρό μόνο μέρος της. Το κυριότερο είναι η αδυναμία μας, η έλλειψη διορατικότητας να ενταχθούμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι παρακολουθώντας, συνδιαμορφώνοντας και όπου μπορούμε προκαλώντας τις εξελίξεις σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα. Μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ υπήρξε καιρό στην αντιστάθμιση των Η.Π.Α. Η Ευρώπη ήταν είναι και  θα παραμείνει ανίκανη να αναλάβει τέτοιο ρόλο λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων. Ο Ντε Γκώλ και ο Αντενάουερ πιθανόν θα διαφωνούσαν με την τρέχουσα περπατησιά της Ε.Ε. Η Κίνα δεν ήταν έτοιμη να καλύψει αυτό το κενό και η Ρωσία χρειάζονταν χρόνο να ανακάμψει οικονομικά. Ωστόσο η νοοτροπία της δεν της επιτρέπει να παίξει αυτό το ρόλο μέσα από ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Η οικονομική της ενδυνάμωση μέσω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της, της έδωσε τη δυνατότητα να ανακτήσει μεγάλο μέρος του αρχικού της ρόλου. Πλέον όμως εισήλθε και η Κίνα στην παγκόσμια σκακιέρα βγαίνοντας σταδιακά από την εκούσια απομόνωσή της και διεκδικώντας ζωτικό χώρο και ρόλο παντού. Η εξαγορά  του λιμένος Πειραιώς, οι επενδύσεις στην Ιταλία και η συνεχής διεύρυνση της παρουσίας της στην υποσαχάρια Αφρική δείχνουν αδιαμφισβήτητα τη δυναμική της, στην προσπάθειά της να ξαναφτιάξει το δρόμο του μεταξιού.

          Επιπλέον σοβαρά λάθη της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α άφησαν χώρο σε επιπλέον διεκδικητές να διαμορφώσουν καταστάσεις που η εξέλιξή τους μόνο δυσμενής κρίνεται.

  • Αραβική άνοιξη, μια πιθανόν αμερικανοκινούμενη επανάσταση που έφερε το χάος στη βόρεια Αφρική, δημιουργώντας αστάθειες, οικονομική κατάρρευση, καταστροφή υποδομών και απίστευτα μεταναστευτικά ρεύματα.
  • Εμφύλιος στη Συρία όπου η Τουρκία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της χώρας.
  • Αφγανιστάν, ένας πόλεμος που εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία των Η.Π.Α

Αυτά είναι λίγα γεγονότα στην ευρύτερη γειτονιά μας που μας επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα.

          Για να μπορέσουμε λοιπόν να αποκτήσουμε σημαντικότητα ως χώρα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον απαιτούνται πολλά. Κατ' αρχάς και κατ' αρχήν να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας και να προβούμε σε παραγωγικές επενδύσεις ώστε όχι μόνο να σταματήσουμε την εξαγωγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αλλά να δοθούν κίνητρα επαναπατρισμού. Ακολούθως ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που όχι μόνο να λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά να διαθέτουν  δυνατότητα κρούσης τέτοια που θα κάνουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο ούτε καν να σκεφθεί αντιπαράθεση. Μην ξεχνάτε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες διαθέτουμε από τις πλέον αξιόμαχες και δυνατές Ε.Δ. του Ν.Α.Τ.Ο.

          Ενεργειακή επάρκεια και ευελιξία ώστε να μην εξαρτώμεθα από τον εκάστοτε πάροχο πρώτων υλών. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων είναι απλά τεράστια και ανεκμετάλλευτα.

          Έλεγχο διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ένας τεράστιος τομέας που εμπλέκονται κρατικοί και μη φορείς, προκαλώντας ασύμμετρο και υβριδικό πόλεμο εντός των τειχών του Έθνους.

          Συμμαχίες οι οποίες θα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Προς τούτο μπορεί να συμβάλλει και η ομογένεια η οποία ουσιαστικά παραμένει ανενεργή, καθώς σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχει υπάρξει συντεταγμένη αξιοποίησή της

          Το κυριότερο όμως είναι η δημιουργία εθνικής συνείδησης μέσα από όλες τις παραμέτρους που τη συνθέτουν. Θρησκεία, γλώσσα, πολιτισμός. Έννοιες οι οποίες πολλές φορές καταργούνται από τον άκομψο ή υπερβολικό, ακραίο τρόπο χρήσης τους. Δουλειά μας είναι αφενός να συσπειρώσουμε τον Εθνικό-Πατριωτικό χώρο, αφετέρου να προσελκύσουμε ανθρώπους που είναι κοντά αλλά φοβούνται να χαρακτηρισθούν. Ανθρώπους που καλύπτονται από ηπιότερες εκφράσεις αυτών των εννοιών. Προς τούτο είναι αναγκαία η συστηματική ενσωμάτωση διαδικασιών συσσωμάτωσης όλων αυτών των ομάδων. Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη προπαγάνδα, ίσως όμως ακουστεί βαριά. Θέλει υπομονή, επιμονή και συστηματική δουλειά ώστε τα προφανή να πάψουν να είναι αξιοσημείωτα.

          Η Ελλάδα μπορεί να γίνει των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επιβάλλεται να γίνει. Η αποστολή στη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας Patriot, η μόλις πρόσφατα υπογραφείσα Ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και η μετατόπιση της Αμερικανικής παρουσίας από την Τουρκία στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση Κίνας, Ρωσίας είναι ζητούμενα σύνθετα που απαιτούν τη μελέτη τους και τη χάραξη ενιαίας και αδιαίρετης στρατηγικής.

 

Σημείωση "φ": Υπεύθυνος για το άρθρο είναι αποκλειστικά ο αρθρογράφος. Οι θέσεις του είναι προσωπικές δεν υιοθετούνται απαραίτητα από το Κέντρο φ και τίθενται σε δημόσιο διάλογο σε πνεύμα ελευθερίας.